Αναζήτηση:
 
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
ΔΙΑΥΓΕΙΑ
GUNET.gr
ects-ds
Erasmus-DS-ECTS
Diploma Supplement


 
 
ΤΕΙ Θεσσαλίας > Αγρόκτημα Τ.Ε.Ι.
 
ΤΟ Τ.Ε.Ι ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ βρίσκεται στο 1οχλμ. της περιφερειακής οδού Τρικάλων στη Λάρισα. Έχει έκταση 1500 στρεμμάτων από τα οποία τα 800 στρέμματα καλύπτουν τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τον περιβάλλον χώρο αυτών και τα υπόλοιπα 700 στρέμματα απαρτίζουν το Αγρόκτημα.

Το Αγρόκτημα του Τ.Ε.Ι ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ είναι ο φυσικός εργαστηριακός χώρος της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής (ΣTεΓ.ΤεΤ&Δ) και ιδιαίτερα του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων όπου πραγματοποιούνται οι εργαστηριακές ασκήσεις των περισσότερων μαθημάτων, οι πειραματικές εργασίες των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών διατριβών, η επιστημονική έρευνα από το εκπαιδευτικό προσωπικό και σε συνεργασία με ιδιωτικά χρηματοδοτούμενα προγράμματα, καθώς και η πρακτική άσκηση των φοιτητών (όσοι επιθυμούν). Το έργο αυτό επιτελείται αδιάλειπτα από την ίδρυσή του (1974) και έχουν εκπαιδευτεί στις εγκαταστάσεις του χιλιάδες φοιτητές.

Στα 700 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης του Αγροκτήματος υπάρχουν εκπαιδευτικές και ερευνητικές καλλιέργειες, εκτροφές αγροτικών ζώων, πρότυπες γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις καθώς και 7 θερμοκήπια συνολικής έκτασης 3.100m2. Επίσης, υπάρχουν γεωργικά μηχανήματα και εργαλεία για την αξιοποίηση της καλλιεργήσιμης γης καθώς επίσης και εγκαταστάσεις εκτροφής ζώων και επεξεργασίας φυτικών και ζωικών προϊόντων. Ωστόσο, οι υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις του κτηνοτροφικού τμήματος του Αγροκτήματος δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών της και γι’ αυτό έχει προβλεφθεί και πραγματοποιήθηκε πρόσφατα η ανέγερση νέων σταβλικών εγκαταστάσεων που θα καταστήσει δυνατή τη μετεγκατάστασή τους από τις παλιές στις νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις εντός του έτους (2016).

Η ΣTεΓ.ΤεΤ&Δ του Τ.Ε.Ι ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ με συμμετοχή του Αγροκτήματος έχει αναπτύξει εφαρμοσμένη έρευνα και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών με αμοιβαίες συνεργασίες με το Τμήμα Βιοχημείας, την Γεωπονική Σχολή και την Kτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, το Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης και άλλους διεθνείς ακαδημαϊκούς και βιομηχανικούς εταίρους.

Στο Αγρόκτημα του Τ.Ε.Ι ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ γίνονται αρκετά εργαστηριακά μαθήματα της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Για τις μικρότερες ηλικίες οργανώνονται τις καθημερινές και επισκέψεις σχολείων.

Το αυτοτελές τμήμα του Αγροκτήματος του Τ.Ε.Ι ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ υποστηρίζει και υποβοηθά με το διοικητικό, τεχνικό και εργατικό προσωπικό του τις δραστηριότητες των εργαστηρίων της ΣTεΓ.ΤεΤ&Δ, που βρίσκονται στο χώρο ευθύνης του και ιδιαίτερα των υπαίθριων καλλιεργειών των αντίστοιχων ομάδων των εκπαιδευτικών ή ερευνητικών εργαστηρίων.

Αναλυτικά στο Αγρόκτημα του Τ.Ε.Ι ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ υπάρχουν οι εξής εκπαιδευτικές εκμεταλλεύσεις:

  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΥΣΤΑΣΙΟ
    Το Βουστάσιο του Αγροκτήματος είναι ένα εκπαιδευτικό κέντρο για την επίδειξη και διδασκαλία της ζωικής παραγωγής, αναπαραγωγής, εκτροφής, στέγασης, κτηνιατρικής φροντίδας και της ζωοτεχνίας γενικότερα. Το βουστάσιο είναι δυναμικότητας 15 αγελάδων γαλακτοπαραγωγής, και τα παράγωγά τους. Η παραγωγή ανά αγελάδα κυμαίνεται στα 8.000 κιλά γάλα περίπου ανά γαλακτική περίοδο αρμέγματος (305 ημέρες). Τα παραγόμενα ζώα χρησιμοποιούνται είτε για την ανανέωση της αγέλης (μοσχίδες) είτε διατίθενται σε αγρότες της περιοχής.

  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΟΙΜΝΙΟΣΤΑΣΙΟ
    Το Ποιμνιοστάσιο του Αγροκτήματος είναι ένα εκπαιδευτικό κέντρο για την επίδειξη και διδασκαλία της ζωικής παραγωγής αναπαραγωγής, εκτροφής, στέγασης, κτηνιατρικής φροντίδας και της ζωοτεχνίας γενικότερα. Στο ποιμνιοστάσιο εκτρέφονται 100 πρόβατα γαλακτοπαραγωγής περίπου και τα παράγωγά τους. Η παραγωγή γάλακτος κυμαίνεται ανάλογα με την φυλή από 120 έως 300 κιλά ανά ζώο και ανά γαλακτική περίοδο (180 ημέρες). Οι φυλές που εκτρέφονται είναι Καραγκούνικη, Χίου, και Βλάχικη.

  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΧΟΙΡΟΣΤΑΣΙΟ
    Το Χοιροστάσιο του Αγροκτήματος είναι ένα εκπαιδευτικό κέντρο για την επίδειξη και διδασκαλία της ζωικής παραγωγής, αναπαραγωγής, εκτροφής, στέγασης, κτηνιατρικής φροντίδας και της ζωοτεχνίας γενικότερα. Το χοιροστάσιο είναι δυναμικότητας 20 χοιρομητέρων και το απαρτίζουν τρία κτίρια. Στο πρώτο κτίριο ο θάλαμος ξηρής περιόδου των χοιρομητέρων, ο θάλαμος τοκετών, ο θάλαμος ανάπτυξης και ο θάλαμος των κάπρων. Το δεύτερο κτίριο λειτουργεί ως προπάχυνση και τελική πάχυνση των χοιριδίων πριν τη σφαγή. Στο τρίτο κτίριο στεγάζεται το παρασκευαστήριο ζωοτροφών όπου παρασκευάζονται τα σιτηρέσια για την διατροφή των χοίρων. Το εν λόγω παρασκευαστήριο είναι εξοπλισμένο με σύστημα αυτόματης διανομής των σιτηρεσίων στο κάθε ζώο ξεχωριστά.

  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΕΙΟ
    Το Πτηνοτροφείο του Αγροκτήματος είναι ένα εκπαιδευτικό κέντρο για την επίδειξη και διδασκαλία της ζωικής παραγωγής αναπαραγωγής, εκτροφής, στέγασης, κτηνιατρικής φροντίδας και της ζωοτεχνίας γενικότερα. Το πτηνοτροφείο έχει δύο κατευθύνσεις την ωοτοκία και την κρεατοπαραγωγή. Οι εγκαταστάσεις έχουν την δυνατότητα να στεγάσουν 500 όρνιθες ωοτοκίας και 1000 νεοσσούς κρεατοπαραγωγής σε ελεγχόμενες συνθήκες εκτροφής. Σε χώρο του Αγροκτήματος λειτουργεί το εκκολαπτήριο της Σχολής που είναι εξοπλισμένο με εκκολαπτικές μηχανές αυτόματης λειτουργίας όπου γίνεται η εκκόλαψη των νεοσσών.

  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΠΠΟΣΤΑΣΙΟ
    Το Ιπποστάσιο του Αγροκτήματος είναι ο χώρος όπου γίνεται επίδειξη και διδασκαλία της αναπαραγωγής, εκτροφής, κτηνιατρικής φροντίδας και της ζωοτεχνίας γενικότερα. Στο Ιπποστάσιο εκτρέφεται ένα άλογο.

  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΜΙΚΡΟΣΦΑΓΕΙΟ
    Το εκπαιδευτικό μικροσφαγείο της ΣTεΓ.ΤεΤ&Δ βρίσκεται βόρεια του χοιροστασίου και είναι ένα σύγχρονο σφαγείο μικρής κλίμακας όπου διαθέτει χώρους για την σφαγή την εκδορά τον τεμαχισμό και περεταίρω διαχείριση των σφάγειων, καθώς επίσης και εργαστηριακούς χώρους για την πραγματοποίηση μαθημάτων της κατεύθυνσης Ζωικής Παραγωγής.

  • ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
    Το Κυνοκομείο αδέσποτων ζώων της Λάρισας λειτουργεί από το 2004 στο Μεζούρλο σε μία έκταση 10 στρεμμάτων η οποία παραχωρήθηκε από το Τ.Ε.Ι ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. Λειτουργεί αποκλειστικά σαν κέντρο διέλευσης των ζώων κι όχι σαν χώρος μόνιμης παραμονής τους. Τα ζώα παραμένουν στο καταφύγιο για διάστημα όχι μεγαλύτερο των 2 μηνών και από εκεί και έπειτα εάν δεν υιοθετηθούν απελευθερώνονται. Σήμερα στο Καταφύγιο φιλοξενούνται περίπου 70 σκύλοι και 30 κουτάβια, σε ένα καθαρό περιβάλλον, ζουν όλα μαζί φροντισμένα και προστατευμένα. Κύριοι σκοποί του καταφυγίου είναι οι εξής:
    1. Η περισυλλογή αδέσποτων και τραυματισμένων ζώων της περιοχής Λάρισας.
    2. Η κτηνιατρική φροντίδα των ζώων από κτηνιάτρους και εθελοντές φοιτητές από το τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων κατεύθυνσης Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Θεσσαλίας.
    3. Η επιλεγμένη και προσεκτική υιοθεσία των ζώων, μετά την στείρωση και αφού έχουν γίνει όλες οι εξετάσεις.
    4. Παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες σε θέματα που αφορούν στα ζώα.


  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΜΥΛΟΣ
    Το Εκπαιδευτικό Παρασκευαστήριο Ζωοτροφών (μύλος) αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ της Φυτικής και της Ζωικής Παραγωγής. Όλες οι ζωοτροφές που παράγονται από τους εκπαιδευτικούς αγρούς του Αγροκτήματος τροφοδοτούν το εκπαιδευτικό παρασκευαστήριο ζωοτροφών, το οποίο με τη σειρά του παρασκευάζει τα κατάλληλα σιτηρέσια για τις ανάγκες του Βουστασίου του Ποιμνιοστασίου του Χοιροστασίου και του Πτηνοτροφείου.

  • ΦΥΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
    Το Εκπαιδευτικό Αγρόκτημα του Τ.Ε.Ι ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ έχει στην διάθεσή του 700 στρέμματα γόνιμης γης πέριξ των εγκαταστάσεων που αναπτύχτηκε η κοινότητα του Τ.Ε.Ι ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. Τα κύρια προϊόντα που παράγονται είναι σιτάρι, κριθάρι, βίκος και μηδική. Σχεδόν όλες οι παραγωγές μεταφέρονται κατευθείαν στο Εκπαιδευτικό Παρασκευαστήριο Ζωοτροφών της Σχολής που τροφοδοτεί το Βουστάσιο το Ποιμνιοστάσιο το Χοιροστάσιο και το Πτηνοτροφείο με τα κατάλληλα σιτηρέσια. Σχεδόν όλη η έκταση γης (700 στρέμματα) αρδεύεται με νερό που προέρχεται από τις τρείς ιδιόκτητες γεωτρήσεις του Τ.Ε.Ι ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ.

  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ KAI ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΦΥΤΩΝ
    Τα θερμοκήπια της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του Τ.Ε.Ι ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ καλύπτουν συνολική έκταση 3.100 m2. Στα εκπαιδευτικά θερμοκήπια καλλιεργούνται τροπικά και υποτροπικά φυτά (μπανάνες και εσπεριδοειδή), λαχανοκομικά και ανθοκομικά φυτά. Υπάρχει σύγχρονο υδροπονικό σύστημα ανοικτού και κλειστού τύπου καλλιέργειας λαχανικών το οποίο χρησιμοποιείται για τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες του εργαστηρίου λαχανοκομίας. Σε θερμοκήπια συνολικής έκτασης 300 τ.μ. έχουν δημιουργηθεί εγκαταστάσεις παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού. Τα θερμοκήπια είναι εξοπλισμένα με συστήματα ελέγχου περιβαλλοντικών συνθηκών, πάγκους ριζοβολίας μοσχευμάτων με σύστημα διακεκομμένης υδρονέφωσης και εγκατάσταση για παραγωγή εμβολιασμένων φυτών με το σύστημα της θερμοσυγκόλλησης. Το 2013 έχουν κατασκευαστεί 2 πρότυπα Γεωθερμικά Θερμοκήπια συνολικής έκτασης 440 m2 τα οποία έγιναν με την χρηματοδότηση του Περιβαλλοντικού Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE+ με τίτλο “Adapt2Change”.

  • ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΗΠΩΝ
    Σε τμήμα των θερμοκηπίων και του αγροκτήματος του Τ.Ε.Ι ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ υπάρχει μεγάλη ποικιλότητα ανθοκομικών ειδών, βραχόκηποι και χώροι εκθεματικοί χώροι εφαρμογής αστικής αρχιτεκτονικής τοπίου που χρησιμοποιούνται για την κάλυψη του μαθήματος ανθοκομίας και κηποτεχνίας.

  • ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ & ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ
    Για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών του εργαστηρίου δενδροκομίας στο αγρόκτημα του Τ.Ε.Ι ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ υπάρχει οπωρώνας με διάφορα οπωροφόρα είδη (μηλιές, αχλαδιές, κερασιές κ.α.) και μικρός αμπελώνας. Στα πλαίσια των ερευνητικών δραστηριοτήτων του εργαστηρίου έχουν εγκατασταθεί σύγχρονος οπωρώνας καρυδιάς (διαμόρφωση σε φυτικό τοίχος) και οπωρώνες με πολυδύναμα φυτά (ιπποφαές).

  • ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ
    Στο πλαίσιο του μαθήματος Αρωματικά και Φαρμακευτικά φυτά έχει δημιουργηθεί πειραματικό πάρκο με ποικίλα είδη Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών. Ο βοτανικός κήπος των Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών αποτελείται από: δενδρολίβανο, αχιλλέα, εστραγκόν, βαλσαμόχορτο, λεβάντα, χαμομήλι, ρίγανη, μαντζουράνα, βασιλικό, κύμινο, κορίανδρο, μελλισόχορτο, μέντα, σάλβια και τριανταφυλλιά τη δαμασκηνή. Οι καλλιέργειες εναλλάσσονται με διάφορα είδη και πραγματοποιούνται διάφορες εφαρμογές στο πλαίσιο της ερευνητικής δραστηριότητας του εργαστηρίου. Η ξηρή δρόγη των φυτών συσκευάζεται και προωθείται σε φαρμακεία της πόλης. Από τα ανωτέρω είδη παραλαμβάνεται στο εργαστήριο αιθέριο έλαιο και δημιουργούνται παραφαρμακευτικά σκευάσματα.

  • ΠΑΡΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ & ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ
    Στα πλαίσια των μαθημάτων του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων έχει δημιουργηθεί πειραματικό πάρκο με ενεργειακά και κτηνοτροφικά φυτά. Τα φυτά που καλλιεργούνται είναι άγρια αγκινάρα, φασόλι, κουκιά, ρεβίθι, λούπινα, μπιζέλια, γλυκό σόργο, αραβόσιτος, τομάτα κ.α.
 

 

Copyright © 2007 - 2025 : TEI Θεσσαλίας
Created by ItBiz